måndag 25 juli 2011

Högsommarrapport från traktens biodlare



Nu är det bråda dagar både för biodlare och bin. Drottningen har fullt sjå att lägga ägg. Under den starkaste utvecklingstiden, vid midsommar kan hon under en kortare tid lägga sin dubbla kroppsvikt ca 2-3000 ägg per dygn. Då behöver hon mycket näring vilket sysselsätter många arbetarbin. De ger henne mat ur sina munnar som är smält föda och snabbt kan omsättas till äggmassa. Normalt är drottningen produktiv i 2-3 år och bör därefter bytas ut.

Svärmning
Svärmningen har alltid varit ett problem. Metoderna att hindra bina från att svärma har varit många, mer eller mindre lyckade. Att förhindra svärmning är i en lyckad biodling den enskilt mest lönsamma arbetsinsatsen Hälften av bina i samhället följer med svärmen, så om man inte kan fånga in den , går man miste om åtminstone hälften av årets skörd med svärmens samlarförmåga
Exempel på tänkbara faktorer som gör att binas svärmtankar vaknar kan vara bl.a.

1. Väderlek
2. Dragförhållande (tillgång på blommande växter)
3. Drottningens ålder, och kondition
4. Utrymmet för lagring av honung
5. Utrymmet för drottningens äggläggning
6. Utrymmet för bimassan(antalet bi)

När bina har bestämt sig för att svärma så ger arbetsbina drottningen mindre att äta. Detta gör att hon minskar äggproduktionen och bakkroppen minskar rejält, vilket gör att hon förlorar ca 25 % av sin vikt och återfår på så sätt sin flygförmåga. Bina knuffar ut henne ur samhället. Den gamla drottningen tar med sig en del av arbetsbina (10-30000) och ger sig i väg. Oftast slår de sig ner bara en liten bit ifrån bihuset i något träd eller buske. Några spanarbin ger sig iväg för att leta upp en ny bostad. Det kan ta allt ifrån någon timma till ett dygn innan hela svärmen ger sig iväg på riktigt. Skulle man se när de svärmar eller har satt sig i en buske kan det vara ganska enkelt att ta tillvara svärmen genom att skaka ner den i en låda eller sätta en låda över svärmen. Så småningom kryper de upp i lådan och så har man ett nytt samhälle.
Normalt är dessa bin snälla då de har ätit sig mätta innan de gav sig iväg för att klara sig i 3 dygn.
Detta är bisamhällets naturliga sätt att föröka sig
Om vi som biodlare ska få full skörd måste vi eftersträva att behålla alla bin i kupan under hela sommaren.
För att göra detta måste vi bl. a. se till:

- att drottningen är ung ,i bra kondition samt har bra arvsanlag
- att det finns utrymme för äggläggning,
- att det finns utrymme att lagra honung
- att det finns plats för bimassa

Drag
Sommaren började bra med sol och god värme. Maskrosorna blommade rikligt och bina hade fullt upp med att dra in pollen och nektar. Därefter följde en liten kallare period mitt i hallonblommningen, vilket är ett av huvuddragen för bina. Detta gjorde att bina ej var ute och flög så mycket och drog in. I skrivande stund blommar vitklövern för fullt. Detta är också en viktig ”dragblomma”, men det krävs att det är minst 20 grader varmt, annars öppnar sig inte blomman och bina kommer inte åt nektarn.

Pollinering till nytta för skörden och miljön.
En bra pollinering har stor betydelse för skörd och kvalitet i många grödor. Nya och äldre försök visar att en bra pollinering kan ge 10-45% högre skördar i oljeväxter och ca 25% högre skördar i åkerbönor. Honungsbin och vilda humlor är dessutom nödvändiga nyckelorganismer för den biologiska mångfalden. Jordbruksverket visar i ett projekt hur lantbrukare och frukt- och bärodlare med enkla medel kan skapa bra förutsättningar för vilda och tama bin. I frukt- och bärodlingar påverkas skördens kvalitet och därmed odlarens intäkt.
Man förstår hur viktigt det är att vi har biodling och att sprida information i samhället om dess betydelse. Att hjälpa pollinatörer att existera handlar ytterst om överlevnad, inte bara för en mängd arter, utan kanske även på sikt för vår egen, så det gäller att jobba vidare med att hålla våra bin friska och att fler blir intresserade av att ha bisam- hällen

Ja det är mycket att iakttaga när det gäller biodling. Här är två citat som stämmer rätt bra.
”Jag skulle behöva två liv för att komma underfund med de där bina”.
”Det där med biodling är någon slags bisjukdom som saknar motgift och man blir bara tokigare och tokigare för varje år”.

God fortsättning på sommaren önskar Stellan J Larsagården

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar