fredag 25 mars 2011

Rapport från traktens biodlare (mars)


Våra bin är nu i vintervila. När det blir kallare samlas de i en klump, (klot). Arbetarbina ( kvinnliga ) med drottningen innerst. Bina växlas åt att vara ytterst eller längst in. Så här har det varit sedan kylan gjorde sitt intåg.

Många bin ( mest äldre ) dör under vintern, efter att ha tröttat ut sig i arbetet med att lagra och göra sockerlösningen, som de fick i höstas, till fast foder som de lagrar i cellerna. De täcker sedan cellerna för att maten ska vara hållbar.
Biodlaren har inte så mycket att göra i bigården på vintern, men viktigt är att se till att bina får luft genom ingången ( flustret ). Det vill säga : rensa bort döda bin och skotta bort snö.
Fåglar fr.a. Talgoxar har upptäckt att de kan få ett skrovmål av bin genom att hacka på flustret och få ut några stycken att stoppa i sig. Ett finmaskigt hönsnät skyddar ingången. Ett mösskydd är också viktigt, då mössen kan förstöra ett bisamhälle helt. De kan lätt ta sig in i bara några millimeters öppning. Något som också är viktigt är att se till att inga trädgrenar skrapar på husen. Dessa störningar kan göra bina oroliga så att de bajsar på sig ( utsot ) = livsfara. I övrigt, stör vi ej bina.

Antalet bin totalt på vintern är mycket lägre än på högsommaren av olika orsaker. En del arbetsbin har dött på grund av ålder. Det finns inga drönare (manliga) i kupan. De är ”slaktade” av sina egna. Ett sinnligt system ordnat för överlevnaden. Ser man drönare sent måste biodlaren vara lite extra uppmärksam. Finns där en drottning? Är hon bra ? blir frågan. Det är en överlevnadsstrategi därför att en drottning måste finnas.
Biodlaren har kontrollerat, kanske även bytt till en ny. Nya drönare kommer först då drottningen börjar sin äggläggning under tidig vår.

En annan stor fråga är om sockret, (vinterfodret) vi gav i höstas räcker nu när vintern började så tidigt? Men mycket regn och fukt är sämre än kallt och torrt väder. Viktigt är dock att bina är starka och unga, samt välbehandlade mot kvalstret (varroan) vi alla biodlare mer eller mindre har i dag. Tyvärr dog många samhällen förra vintern. Det biodlaren kan göra för bra överlevnad är: tidig invintring, tillräckligt med mat samt rekommenderad varroabehandling.

Andra arbetsuppgifter som en biodlare kan syssla med under vintern är : gamla utbytta vaxramar ska smältas, ramar göras iordning och nytt valsat vax sättas in för tillsättning när bina i mars/april börjar öka i antal( yngelsättning ).
Det är viktigt med god hygien i kupan. Annat att förbereda är: materiel för honungshanteringen, köpa burkar, beställa etiketter m.m så att högsäsongen går smidigt. Ofta startar slungningen nån gång i juni. Då rullar det bara på med både bikontroller, utökning, ev drottningodling och honungshantering. Nu väntar vi på våren och vårgenomgången en varm april/maj dag, när bina varit ute och bajsat. Det kallar vi att bina (rensat) sig. Då vill de gärna sätta sig på vita ytor, vit tvätt, hus och liknande. Vi som bor nära bihusen uppmanas att kolla lite innan vi hänger ut tvätt. Nu hoppas vi på en tidig varm vår med blomning av viktiga pollenväxter, för bibarnens mat ex sälg, krokus vitsippor mm.

Om intresse finns så återkommer vi gärna med att ge lite kort information om bin och biodling under säsongen för att öka kunskapen och förståelsen för arbetet med bin, stimulera nya biodlare att starta, allt för ett arbete att gynna en hållbar utveckling av vår miljö.

I hopp om en bra bisommar.

Stellan Johansson Larsagården Köinge


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar