onsdag 25 maj 2011

Rapport från traktens biodlare (maj)


Nu är vi inne i maj månad och tiden känns ur led när det blev sommar med en gång i april. Bina drog in både pollen och nektar. Ingen visste då om våren var överhoppad eller om sommaren kommit för att stanna. Då är det svårt att vara biodlare. Vad ska man göra? Många säger att man ska sitta stilla i båten. Nu i maj vet vi att det inte blev någon långvarig period. Den första varma sommaren gick över i vanlig vår. Det blev svalare, t.o.m. kallt med frost på nätterna. Vi hade redan hunnit sätta på både låda två och liten skattlåda, vilket gav en enorm aktivitet. När kylan och frosten nu kom så höll vi andan. Hur går detta? Nu den 8 maj kom utökningen. Samhällena var starka, vilket alltid är en förutsättning. Man har testat sakta utökning och allt på en gång.Om bina är starka finns ingen skillnad. Nu har de hunnit att bearbeta de nya ramarna och kunde nu när värmen kom, starta från ett bättre läge. Det som är viktigt nu i maj när dagarna är varma, är att utöka dvs. sätta in fler ramar (eller allt enligt ovan) så att bina har plats för drottningens ägg, som nu ökar rejält varje dygn. Drönare har nu också visat sig.

Viktigt är att tidigt förebygga varroaangreppet genom att sätta in sk. ”drönarramar”. Varroan är ett pyttelitet kvalster som äter på bina och som gör bina svaga och mer mottagliga för virussjukdomar. Drönarcellerna ligger täckta några dygn längre än arbetarcellerna innan kvalstret kommer ut. Varroan väljer fr.a. dessa celler för sin utökning. Om man sedan skär ut de täckta drönarynglen och lägger dem i frysen, så dör varroan. Då har vi samlat kvalster och reduserat angreppet. Efter frysningen undersöks ynglet på sitt innehåll av död varroa. Biodlaren kan på så sätt hålla koll på varroaläget. Drönarramar kan användas flera gånger under säsongen. Bina rensar ut och bygger om så att drottningen återigen kan lägga nya ägg här.

När man utökar tidigt är det viktigt att känna till att bina inte klarar att bygga vax med en gång. Då ges redan utbyggda ramar (de ramar som vi slungade förra sommaren). Vi sätter även till ramar som bara har vaxprägling som bina senare bygger ut. Vad man som biodlare gör redan nu är egen förberedelse inför vintersäsongen. Det vax som sätts in och byggs ut blir vintervaxet. Detta är en hygienfråga och ett viktigt arbete för bihälsa, att se till att nytt vax tillförs och att gamla svarta ramar lyfts ut och smälts ner på hösten.

Allteftersom sommaren går vidare, gäller det att ha koll på att det finns plats för äggen och att det finns vaxramar för honungen. Detta är två viktiga parametrar även för att förebygga svärmning.

Samtidigt startar nu också för oss som drar fram egna drottningar, ett stort arbete att odla fram drottningar på bra samhällen, och para dessa så att vi kan byta ut gamla drottningar mot yngre. Nya drottningar i samhällena har en bättre vinteröverlevnad. Vanligtvis är drottningarna unga, gärna max två år, men om någon varit kanonbra kan den få vara kvar tre år eller t.o.m fyra år , men det är sällsynt.

Vi förbereder även nu framåt med sk. avläggare. Samhällen som kan utgöra utökning i bigården, eller ersätta ev. vinterdödlighet. Om någon drottning i något samhälle dör under vintern är det bra att ha extra drottningar att sätta till. Hur vinterdödligheten varit i år har vi ännu inte fått någon statistik på, men enligt rapporter verkar den ha varit lägre än förra vintern.

Nu väntar vi naturligtvis på den nyslungade och flytande honungen, som är så ljuvlig att ha till allt. Tänk dig färska jordgubbar till midsommar med flytande nyslungad honung och en klick grädde till. Visst är det en riktig höjdare.

Vi biodlare säljer gärna flytande honung hemma eller på marknader direkt från tunnan. Gör upp med din biodlare. Det är bara en kort tid efter slungningen som honungen är flytande. Vissa kunder önskar även köpa en ram med täckt honung direkt från kakan sk. ”skotthonung” precis som förr i världen. Då åts honungen direkt från den täckta ramen.

Vi biodlare hoppas nu på en fin sommar, med värme och sol på dagarna och välbehövligt regn emellanåt på nätterna, samt att alla drag (blomningar) ger maximal utdelning.

Njut alla av en varm sommar hälsar Stellan Johansson Larsagården